Categorieën
Bewustzijn People Planet Self Care Update

6/2023 Self Care Update: Schaamteloos jezelf zijn…

Wie durft vandaag de dag (nog) schaamteloos zichzelf te zijn. We houden onbewust nog ‘vast’ aan ‘zoals het hoort’, want wie wil er niet bij horen… Angst speelt een grootse rol in deze bijzondere tijd van uitersten. Met onze zintuigen horen, zien en voelen we. Is dat zo?! Ik ben jaren ‘doof, blind en stom’ geweest. Rende als een kip zonder kop van het een naar het ander, zonder ‘stil te staan’, zonder een moment van rust te nemen om werkelijk, bewust te luisteren, te kijken, te voelen, uit te spreken wat in mij speelde.

En toch, kwam er plotseling, vele jaren geleden, het besef… zo kan het niet verder. Ik ben leeg, ik ben op, ik kan en wil niet meer op deze manier in het leven staan. Bewustwording dat als ik zo door ging, een burn-out een feit werd! Ik mezelf te gronde richtte.

De eerste kleine omslag naar een andere richting op mijn pad. Je kan niet anders dan ‘leren luisteren, leren kijken en leren voelen’ op een andere manier. Wat dan? Hoe dan? Dat leert het leven jou, heftige levenservaringen, die jou volledig op jezelf terugwerpen.

Foto Judith den Hollander

Langzaam, maar zeker durf, kan je jezelf aanschouwen in de spiegel van reflectie, alsof je op de regisseursstoel zit van je eigen film of theatervoorstelling. Observeren vanuit compassie en liefde voor jezelf, welke rol jij en de ander speelt in bepaalde situaties. Zo nam ik mezelf voor, scenes die zich bleven herhalen, bewust te herschrijven. Welke rol of op welke manier zou ik de situatie kunnen ombuigen. Dat werd me steeds duidelijker. Alsook dat ik vaak zelf de situatie creëerde, meestal vanuit angst om afgewezen te worden, er niet bij te horen, niet geliefd te zijn. Innerlijk werk door zelfreflectie, zelfrealisatie, je ruimte innemen, jezelf te erkennen, grenzen aan te geven, bewustwording van oude patronen, zelf-overtuigingen… Elke dag opnieuw! Tot op heden! We are the creators of our own life!

Ondanks het feit dat anderen mij ‘voor gek verklaarden’, vonden dat ik ‘veranderd’ was, me niet meer kunnen volgen, ben ik mezelf altijd trouw gebleven om tot de kern van mijn werkelijke zijn en bestaan te kunnen komen. Maar dat betekent ook dat ik veel mensen heb moeten loslaten, zonder oordeel en/of verwijt naar de ander(en) toe. Zonder in de slachtofferrol te vervallen, maar de verantwoordelijkheid voor het leven en de keuzes die ik maak, op me te nemen.

Want schaamteloos mezelf kunnen zijn, me vrij voelen in doen en laten, is voor mij ‘heilig’. Dat is mijn geboorte- en bestaansrecht!

Af en toe als ik het even niet zie zitten, raadpleeg ik het kaarten deck ‘Kwan Yin, Orakel van de ontembare Ziel’ van Alana Fairchild, om mezelf ‘een hart onder de riem te steken’. Vanochtend de prachtige kaart Ze gaat volhardend verder getrokken, dat volledig met mij resoneerde, weer moed geeft vooral ‘volhardend verder te gaan’. Zeker in deze tijd van uitersten, is wellicht de boodschap van deze kaart voor velen van steun.

‘Je bent een ontembare ziel. Hoe vaak er ook nee tegen je is gezegd, je onderdrukt bent door wetten en regels, het recht is ontzegd om je mooie, maar dwaze waarheid te vertellen, binnenin je heb je een voortdurende en liefdevolle levenskracht die niet kan worden ontkend. Ik heb altijd aan jouw kant gestaan bij elke uitdaging die je vrije geest tegenkwam, je aangemoedigd om op te staan en in je geloofd. Wanneer jij je schaamde, niet werd gezien, veroordeeld en belachelijk werd gemaakt, ik was er voor je. Ik maakte het allemaal samen met jou mee. Ik wist dat de tijd zou komen, dat je over deze ervaringen heen zou stappen. Om te beseffen dat je sterker was dan de anderen en weigerde om je af te laten kraken. Ik wachtte op dit moment om je direct moed te kunnen influisteren. Ik wist dat jouw ontembare blijdschap spoedig elk gevoel van schaamte zou verwerpen. Ik wist dat geen enkele kritiek of gebrek aan aanzien de spirit van je hart zou kunnen breken. Ik wist dat, ook al twijfelde je soms, diep van binnen bleef je zo ontembaar. Ik weet dat het alleen een kwestie van tijd is, voordat je geest weer ontembaar en vrij zal zijn´. Lees hier de volledige boodschap…

Het trouw blijven aan jezelf en te gaan voor ‘schaamteloos vrij zijn’, geeft je kracht, moed en inspiratie vooral volhardend verder te gaan. Je bent niet alleen… vraag hulp, aan je spirit familie, je Hoger Zelf, geef het jouw naam. We worden gedragen en geleid als we in het diepe durven te springen, te kiezen voor onszelf. Wonderen bestaan echt, dat is mijn persoonlijke ervaring.

In de overgave aan ‘wat IS’, voel ik blijdschap en vrede in mijn hart. En dat gun ik iedereen van harte.

Heart Tuned Sounds Agenda

Innerlijke Klankreis 6 mei Ananda BewustzijnsCentrum Hasselt (B) Meer informatie en aanmelden…

Op zaterdag 6 mei bundelen Heart Tuned Sounds en Josananda hun krachten en passie voor bezielde muziek, klank en meditatie. Een samenspel van helende klanken en lichttaal om elkaar en alle klankreizigers aanwezig, op te tillen, te inspireren, te verwonderen. De rust en de vrede van innerlijke stilte te ervaren in deze bijzondere tijd van uitersten.

Thuiskomen in JeZELF.

Als wegen zich kruisen en er IS een ‘weten’ en een zielsverwantschap tijdens deze ontmoeting, biedt zich een kans om te grijpen.

Samen een magisch klankbad creëren vanuit een bezielde passie voor de magie van klank.

Meer informatie en tickets via Hypsy Evenementen


Een ritueel kan helpen ‘stil te staan’ bij wat er in jou speelt. Een moment van bewust handelingen doen, die jou helpen naar binnen te keren, datgene in beweging te zetten, te veranderen dat jou beperkt of tegenhoudt te zijn wie je werkelijk bent. Bewust een verbinding te maken met jezelf, te luisteren naar je innerlijke stem, te ervaren wat er in het moment zich laat zien, horen en voelen.

SELF CARE TIP * De kracht van een ritueel

Bij Elaisa Energetic Wellness, een bijzonder Wellness oord gelegen in de prachtige natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen, zorg ik, als ik er werkzaam ben als ZZP-er, voor de muzikale bedding tijdens de Temazcal Ceremonie, begeleid ik de Sound Ceremonie en af en toe het Hathor Ritueel. Een geweldig ‘podium’ waar ik mijn passie kan delen!

Met name de Temazcal Ceremonie, een Mexicaans zweethut ritueel, heeft mij al heel veel gebracht. Oude rituelen, zoals het aanroepen van de windrichtingen, verbinden je met de aarde en de kosmos, de elementen vuur, water, lucht en aarde, alsook het zetten van intenties om ‘los te laten en te ontvangen’ bereiden je voor de Temazcal (de baarmoeder van Moeder Aarde volgens de Mayacultuur) te betreden.

Een waarachtige, pure beleving die je de kans geeft de ‘naakte waarheid’ op diepe (onbewuste) lagen in de ogen te kijken en te voelen waar (zielen)pijn getransformeerd kan worden naar ruimte voor liefde en licht, ruimte voor hetZelf.

Volg je hart, leef je passie, spreek je waarheid, grijp je kansen en je komt tot leven!

Love is Still the Answer’… Pia